Založ si blog

Viktor Orbán, klobúk dolu! A čo robia ostatní európski politici?

Tento článok nebude o zbytočnej polemike, kto a kde robí chybu pri riešení imigračnej krízy. Nesnažím sa tu navrhovať “zaručene najlepšie” riešenia a nebudem opisovať svoj názor na imigrantov. Dnes to robí každý. O imigrantoch sa diskutuje takmer všade, v domácnostiach, v zamestnaní, v cirkvi, na ulici, v krčme, na štadiónoch, snáď iba v školách je zakázané šíriť názory, ktoré nie sú v súlade s “morálnymi” hodnotami Európy. Ľuďom sa o imigrantoch pomaly aj sníva. Červík v hlave, ktorý i keď si to neuvedomujeme, začína komplikovať naše životy. Čím viac sa totiž budeme zaoberať touto témou iba v hlave, tým menej sa sústredíme na podstatné veci, na rodinu, zamestnanie. Mňa osobne už táto téma psychicky vyčerpáva, aj preto som sa rozhodol napísať tento článok a takto si vyventilovať všetky pocity a myšlienky.

Kríza trvá už niekoľko mesiacov, ale žiadne skutočné fungujúce riešenia neprichádzajú. Akoby politici zámerne oblbovali ľudí a naťahovali problém do nekonečna. Na Slovensku je politická debata úplne o ničom. Všetci politici sú proti kvótam, no aj tak sa navzájom kritizujú. Jeden straší a bije sa do hrude ako ochráni Slovensko pred teroristickou hrozbou, druhý vedie sladké pseudohumánne reči, ktoré vyvolávajú dojem, akoby svoj vlastný domov už mal pripravený na záchranu utečencov. Bežných ľudí napĺňa to vzrušenie, donekonečna diskutujú, polemizujú, čo médiá využívajú v svoj prospech. Politici a byrokrati sa tvária, ako fantasticky dokážu navrhovať tie najlepšie riešenia. Na Slovensku v politike akoby platil princíp nezlučiteľnosti názorov. Opozícia musí mať vždy opačný názor a nejaký ten “zlepšovák” navyše, ako má vládnuca strana. A platí to aj naopak.

Akokoľvek veľa sa o kríze s imigrantmi hovorí, za prázdnymi rečami európskych politikov nevidím žiadne skutky, výnimkou je Maďarsko. Namiesto toho, aby sa pustili do skutočných činov, ktoré budú začiatkom konca imigračnej krízy, riešia dookola kvóty, percentuálne štatistiky mužov medzi migrantmi, alebo podiel ekonomických migrantov, kritizujú sa navzájom a stavajú sa do pozície neomylných polobohov.

Krajiny prvého kontaktu imigrantov, teda Grécko a Taliansko neurobili nič, pasívne prijímajú utečencov a púšťajú ich ďalej do Európy. Nemecko a západná Európa jeden deň víta všetkých migrantov a dookola opakuje mantru o humánnej Európe, druhý deň zatvára hranice. Východný blok únie donekonečna odmieta kvóty. Ale kde sú skutky, ktoré ochránia Európu, ich národy a zároveň ochránia aj skutočných utečencov a nie haldu špekulantov?

Maďarsko ako jediné, ktoré namiesto siahodlhého filozofovania, nekonečných debát a sľubov, urobilo rozhodné kroky k záchrane Európy. Zároveň neodmietajú reálnych utečencov, ale striktne trvajú na dodržiavaní pravidiel a zákonov, ako vlastných, tak aj európskych. Maďari sa prihlásili k činom, a to i napriek tvrdej kritike EÚ. K maďarskej migračnej politike ešte toľko, že aj napriek ich rozhodnutiam (stavba plotu, prijatie nových zákonov, zodpovedný manažment migračného toku), niektorým Maďarom ani to nestačí, dokonca isté verejné médium kritizuje Orbána za jeho chýbajúcu osobnú agilitu priamo v krízových miestach, v táboroch, na hraniciach, alebo až v Turecku. Tieto médiá zašli až priďaleko a pridali sa k tým v Európe, ktorí majú iba plno rečí.

Otázkou ostáva, či to, čo robí dnes Maďarsko, bude stačiť. Ak totiž politici nenájdu spoločnú reč, ak sa nespoja a neurobia prvé kroky na záchranu Európy, potom Orbánova snaha bude márna a Európa sa utopí v prázdnych rečiach a vzájomnej kritike. Môže to znamenať začiatok konca dnešnej Európy, takej ako ju poznáme a ako je pre nás dnes ešte šťastným domovom.

Preto moja výzva k európskym politikom znie: “Prestaňte prosím rozprávať a začnite čo najskôr spoločne a zodpovedne riešiť migračnú krízu ozajstnými skutkami! Občania Európy potrebujú činy a nie mediálnu bublinu”.

Zakázať názor, zrušiť diskusie

28.04.2022

Ak má byť priestor pre diskusiu otvorený len vyhovujúcim názorom, potom vôbec nemá význam viesť akúkoľvek diskusiu. A keďže sa nachádzame v stave, kedy sa diskusie povoľujú selektívne – sú témy o ktorých je možné diskutovať a sú také, o ktorých je to nežiadúce, alebo sú v diskusiách zablokované respektíve vymazané nežiadúce a nepohodlné názory, úprimné [...]

Pán Makara z RTVS, kde kúpim taký respirátor? A za toto platíme koncesionárske poplatky?

21.11.2021

Po zverejnení môjho posledného blogu, keďže bol vymazaný z hlavného zoznamu údajne kvôli porušeniu zásad osobného blogu, som sa v nasledujúcom článku vyjadril, že tu končím. Nestalo sa tak, keďže tú donebavolajúcu faloš nedokážem prehliadať. Je síce množstvo blogovacích platforiem, ale rozhodol som sa, že tu zostávam a liberálnym extrémistom rôznym kaktusíkom [...]

Príďte 17. 11. na protesty!

13.11.2021

V týchto neuveriteľne pohnutých časoch je výrok M. R. Štefánika nanajvýš aktuálny. “Kto si myslí, že mu slobodu druhí vybojujú, ten jej nie je hoden.” Ide o prelomový dátum, ktorý rozhodne o našich životoch, o našej budúcnosti, o tom či Slovensko sa vymaní spod tyranie krutovlády, alebo všetko ostane po starom a pokračujúca kovidiktatúra nadobudne charakter toho [...]

Fico

Premiér vyzval predsedu Najvyššieho súdu, aby poskytol informácie o prerozdeľovaní spisov

24.04.2024 16:51

Podľa Fica je podozrivé, že v minulosti všetky najcitlivejšie veci, v ktorých sa rozhodovalo o opravných prostriedkoch, pripadali senátu 5T sudcu Juraja Klimenta.

Rusko, Ukrajina, vojna, konflikt, Donbas

Omilostení zločinci páchajú v Rusku zverstvá. Brutálne vraždy a znásilnenia veteránov z frontu otriasli krajinou

24.04.2024 16:17

Bývalý vojak svoju obeť najskôr uškrtil a potom rozrezal jej telo na menšie časti, ktoré natlačil do dvojice kufrov. Ďalší brutálne zavraždil a znásilnil penzistku.

súdna rada výbor

Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady, Mazák a Majerník to odmietajú

24.04.2024 15:20

Koaliční poslanci odvolávanie odôvodňujú stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí členov.

medveď

V okolí obce Košická Belá sa vodičovi pred autom zjavil medveď

24.04.2024 14:52

Polícia vyzýva na ostražitosť a opatrnosť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 31
Celková čítanosť: 94108x
Priemerná čítanosť článkov: 3036x

Autor blogu

Kategórie