Založ si blog

Ilúzia bohatstva, bezbrehý konzum. Šanca je, treba začať od seba.

Podľa najnovších prieskumov ročne v EÚ putuje do odpadu až 88 miliónov ton potravín. Vo svete trpí hladom a podvýživou približne 900 miliónov ľudí. Z toho vychádza, že na každého hladujúceho človeka na Zemi pripadá ročne približne 100 kg vyhodených potravín v EÚ. Takéto množstvo jedla by určite nasýtilo všetkých, ktorí to potrebujú. Celosvetovo je táto štatistika ešte alarmujúcejšia. Ročne sa vyprodukuje 1,3 miliárd ton potravín, ktoré sa vyhodia, neskonzumujú alebo znehodnotia. Neuveriteľné číslo. Na každého človeka na Zemi to vychádza približne 180 kg potravinového odpadu ročne.

To sú čísla, nad ktorými sa my občania, tzv.”civilizovanej, vyspelej” spoločnosti takmer nikdy nepozastavujeme. Pravdou je, že chudobnejší a zodpovednejší ľudia si vedia približne spočítať, koľko skonzumuje ich rodina. A tí, ktorí potrebujú mať neustále plnú špajzu, chladničku a pocit hojnosti, vďaka takýmto ľuďom tie štatistiky sú také nelichotivé. V týchto dňoch a počas “kresťanských” sviatkov je tento zbytočný konzum oveľa zreteľnejší.  Nepochybujem, že rozdiely v západných a východných krajinách sa môžu ešte líšiť, ale žiaľ ani Slovensko sa v tomto nemá čím chváliť.

Kladiem si otázku komu toto celé prospieva. Bežným ľuďom, ktorí nakupujú nie v súlade s potrebami, ale poháňaní pocitmi uspokojenia vlastných túžob, ovplyvnení reklamou a neopakovateľnými akciami? Určite nie. My, bežní ľudia sme iba nástrojom na vytváranie ziskov predovšetkým veľkých korporácií, či už sú to potravinové spoločnosti alebo obchodné reťazce. Konzum, či už spotrebných výrobkov, elektroniky, oblečenia alebo potravín je úzko spojený so životom modernej spoločnosti. Som zástancom zdravého konzumu. Problém nastáva, keď rovnováha zaniká a naše egá a materiálne pohnútky nás prinútia každý rok ku kúpe nového auta, najnovšieho modelu smartfónu, dronu alebo hoverboardu, ktorý oprášime dvakrát za rok alebo ak po Vianociach vyhodíme štvrtinu potravín z chladničky do odpadu, lebo im skončila záruka.

Prosím, zamyslime sa spoločne, čo vieme urobiť, aby sme nepodľahli ilúzii bohatstva a falošnej hojnosti. Chráňme prírodné bohatstvo, konzumujme s mierou a myslime na budúce generácie, aby sme túto Zem ešte mohli odovzdať našim potomkom s nádejou, že koniec sveta je ešte ďaleko.

Zdroje:

http://ec.europa.eu/food/safety/food_waste_en

http://www.fao.org/save-food/resources/keyfindings/en/

Zakázať názor, zrušiť diskusie

28.04.2022

Ak má byť priestor pre diskusiu otvorený len vyhovujúcim názorom, potom vôbec nemá význam viesť akúkoľvek diskusiu. A keďže sa nachádzame v stave, kedy sa diskusie povoľujú selektívne – sú témy o ktorých je možné diskutovať a sú také, o ktorých je to nežiadúce, alebo sú v diskusiách zablokované respektíve vymazané nežiadúce a nepohodlné názory, úprimné [...]

Pán Makara z RTVS, kde kúpim taký respirátor? A za toto platíme koncesionárske poplatky?

21.11.2021

Po zverejnení môjho posledného blogu, keďže bol vymazaný z hlavného zoznamu údajne kvôli porušeniu zásad osobného blogu, som sa v nasledujúcom článku vyjadril, že tu končím. Nestalo sa tak, keďže tú donebavolajúcu faloš nedokážem prehliadať. Je síce množstvo blogovacích platforiem, ale rozhodol som sa, že tu zostávam a liberálnym extrémistom rôznym kaktusíkom [...]

Príďte 17. 11. na protesty!

13.11.2021

V týchto neuveriteľne pohnutých časoch je výrok M. R. Štefánika nanajvýš aktuálny. “Kto si myslí, že mu slobodu druhí vybojujú, ten jej nie je hoden.” Ide o prelomový dátum, ktorý rozhodne o našich životoch, o našej budúcnosti, o tom či Slovensko sa vymaní spod tyranie krutovlády, alebo všetko ostane po starom a pokračujúca kovidiktatúra nadobudne charakter toho [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 31
Celková čítanosť: 94059x
Priemerná čítanosť článkov: 3034x

Autor blogu

Kategórie